Fertigrow –> Nieuw bij Discus Fauna Plaza

Posted · Add Comment

Fertigrow Horse

Speciaalkunstmest voor paardenweides

Aan het bemesten van paardenweiden wordt over het algemeen weinig aandacht besteed. Er is bijna niemand die af en toe eens een grondmonster neemt om de bemestingstoestand van een perceel te bekijken, om aan de hand daarvan een bemestingsplan op te stellen. Sterker nog, in veel gevallen wordt er heel weinig of niets gedaan aan de bemesting van paardenweiden. Deels ook ingegeven vanuit de angst dat bemesten alleen maar slecht is voor de paarden (door te hoge eiwitgehaltes in het gras). Toch is het voor het behoud van het weiland en de gezondheid van de paarden erg belangrijk om de bodem regelmatig te verzorgen met de juiste meststoffen. Maar dan wel zodanig dat het ook afgestemd is op paarden.

Basisvoeding
Gras is het voornaamste voedsel voor paarden. Gras verschaft de noodzakelijke voeding en het omvangrijke ruwvoer, dat nodig is voor een goede spijsverteringsactiviteit en draagt zo bij tot een optimale gezondheid van uw paard. Paarden hebben behoefte aan structuurrijk- en eiwitarm gras en zeker geen productiegras met een hoge energiewaarde. Daarom is het belangrijk om op een evenwichtige manier te bemesten met een uitgebalanceerde samengestelde meststof die voldoet aan de specifieke vereisten van de paardenweide. Een goede minerale samenstelling. Mineralen spelen een belangrijke rol in de dagelijkse stofwisseling van het paard. De mineralen die in het gras aanwezig zijn worden door de paarden zeer goed benut. Vandaar het belang om reeds bij de bemesting, de weide van de juiste mineralen te voorzien en deze op een goede manier aan te vullen. De pH waarde van de paardenweiden is van groot belang, een goede pH waarde resulteert in een gezonde weide.

Bemesten
Fertigrow Horse bevat 2 stikstof verbindingen. Ammoniumsulfaatstikstof deze komt langzaam vrij (in 2 tot 3 maanden). En Nitraatstikstof deze komt snel vrij en bevordert de eerste groei in het voorjaar. Door deze combinatie van stikstofverbindingen groeit het gras goed, maar blijven de eiwitgehaltes laag (omdat niet alle stikstof in één keer vrijkomt). Door de speciale stikstofverbinding is er verder weinig uitspoeling en dus minder kunstmest nodig. Fosfaat voor de jeugdgroei van de wortels, onkruid en wilde grassoorten worden door een goede fosfaattoestand teruggedrongen. Magnesium is de belangrijkste bouwsteen voor het bladgroen. De magnesiumbehoefte van paarden is vrij groot. Calcium (kalk) voor de pH verhoging. De pH van de bodem (voor een goede paardenweide) zou ongeveer 5.2 – 5.5 moeten zijn. Over het algemeen zijn paardenweiden te zuur. Dit komt doordat paardenmest een hoge zuurgraad heeft. Probeer paardenmest zoveel mogelijk te verwijderen ivm. wormbesmettingen, maar ook om de verzuring van het weiland tegen te gaan. En natrium voor de smakelijkheid van het gras.

Suiker
Het schrikbeeld van veel paardenbezitters is een hoef bevangen paard of pony. De angst voor te veel eiwit in het gras is groot. Maar eiwit is, niet de oorzaak van het ontstaan van hoefbevangenheid. Suiker is de boosdoener. Het is algemeen bekend dat een vette wei (eiwitrijk gras) gevaarlijk kan zijn voor uw paard. Dat eiwit hoefbevangenheid veroorzaakt is dan een logische gedachte; de aandoening komt immers het meest voor in het voorjaar en najaar. Volgens de laatste inzichten is niet het eiwit, maar suiker dat gevaar oplevert. Dit suiker, genaamd fructaan, wordt onder invloed van zonlicht door het gras geproduceerd. De plant gebruikt het om te groeien (er wordt structuur gemaakt). Op momenten waarop het gras niet zo goed kan groeien, bijvoorbeeld als de temperatuur laag is, wordt fructaan niet omgezet in structuur, maar opgeslagen als suikers. Als een paard dit fructaan rijke gras eet, schiet de suikerspiegel omhoog, waardoor de kans op hoefbevangenheid toeneemt!