BLOG: 3 misverstanden omtrent ontwormen

Posted · Add Comment

Lees hieronder de 3 meest voorkomende misverstanden omtrent het ontwormen van jouw hond of kat. Kom gerust langs in de winkel en vraag om advies!

3 misverstanden omtrent ontwormen van hond of kat

1. Ik ontworm niet, want mijn hond of kat heeft geen wormen.
Puppy’s en kittens krijgen al van bij de geboorte wormen via de moeder mee. Ook via de omgeving, door bijvoorbeeld aan gras of takjes te snuffelen of bijten, worden zowel puppy´s en kittens als volwassen dieren al snel met wormen besmet. Je kunt ervan uitgaan dat alle honden en katten in meer of mindere mate met wormen besmet zijn of worden.

2. Ik ontworm niet want ik zie geen wormen in de stoelgang.
Alle wormen die in Nederland voorkomen, wonen in de darm van je huisdier. Ze groeien, eten en leven daar tot ze sterven van ouderdom en verteerd worden. Levende wormen in de darm kunnen zichzelf beschermen tegen de vertering. Ze komen gewoon niet naar buiten, dus je kunt ze ook niet zien. Wat er wel naar buiten komt, zijn de eitjes van de wormen. Maar deze zijn niet met het blote oog zichtbaar. Wat je soms wel kunt zien, zijn schakeltjes van de lintworm, dat zijn eigenlijk zakjes vol eitjes, die de lintworm naar buiten stuurt als ze rijp zijn. Deze lijken een beetje op een rijstkorrel: kort en breed. Als je wel wormen in de stoelgang ziet, is het eigenlijk al te laat. De darmen van je huisdier zijn dan overbevolkt. Er zal dan ook echt schade aan de organen plaatsvinden. Niet alleen aan de darm, maar ook aan de lever en longen bijvoorbeeld.

3. Ontworming is chemisch dus gebruik ik liever look/water/kruiden.
Er valt wat goeds te zeggen over alternatieve geneesmiddelen, maar veel zaken hierin zijn weinig tot niet wetenschappelijk onderbouwd. Zeker over het gebruik van alternatieve ontwormingsmiddelen bestaan geen peer-reviewed studieresultaten. Dat wil zeggen dat niemand wezenlijk getest heeft of deze producten werken, én deze testresultaten heeft laten nalezen door onafhankelijke experts. Geneesmiddelen daarentegen worden niet alleen uitgebreid getest op hun spectrum en efficaciteit, maar ook op veiligheid. Ontwormingsmiddelen, zeker degene vrij van voorschrift, zijn heel veilige producten die hun werking in de darm uitoefenen en weinig doorsijpelen naar het bloed. Zelfs een tienvoudige dosering kan vaak geen kwaad.